Església de Sant Vicenç de Rus

Sant Vicenç de Rus és una església aïllada del nucli urbà, a mig camí entre Castellar de n’Hug i La Pobla de Lillet. Està situada en una zona muntanyosa, envoltada de boscos i prats.

És documentada per primera vegada l’any 961, com una donació al Monestir de Sant Llorenç de Bagà.

El seu exterior conserva elements del primer romànic i té dues capelles laterals d’estil gòtic, que es van obrir al voltant de l’any 1300. La portalada està formada per un arc de mig punt adovellat i conserva la porta de fusta amb ferramenta i forrellat de tradició romànica.

Les pintures murals romàniques, que daten del segle XII, són còpies de les originals. Al museu diocesà de Solsona podem trobar les pintures originals. Les pintures gòtiques del segle XIII de la capella de Santa Magdalena han estat restaurades i es conserven, in situ, a l’església. Durant el segle XVIII, Sant Vicenç de Rus, va passar a dependre de Santa Maria de Castellar de n’Hug.

Durant les campanyes de restauració, fetes els anys 1983-1985, es va trobar una necròpolis amb diverses tombes, excavades a la roca, que daten dels segles X i XII. Aquesta troballa fa pensar que en aquest mateix indret ja hi havia hagut un temple anterior al romànic.

Fotografies de Sant Vicenç de Rus

Fotografies antigues de Sant Vicenç de Rus