Patrimoni de Castellar de n’Hug

Santa Maria de Castellar de n’Hug

Situada al nucli del centre antic, Santa Maria de Castellar de n’Hug és una església romànica, d’estil neoclàssic. És documentada per primer cop al segle X, a l’acta de consagració de la Seu d’Urgell.

El campanar és l’element més destacat que es manté de la construcció medieval, junt amb la porta d’entrada amb forjat medieval i la gran finestra amb arc de mig punt.

Sant Vicenç de Rus

Situada en una zona muntanyosa aïllada, envoltada de prats i boscos, trobem l’església de Sant Vicenç de Rus. És documentada per primer cop l’any 961, com una donació al Monestir de Sant Llorenç de Bagà.

El seu exterior conserva la decoració del primer romànic. Les pintures murals romàniques, del segle XII, són còpies de les originals, conservades al museu diocesà de Solsona.

Sant Joan de Cornudell

Situada sobre un penya-segat imponent, trobem l’església de Sant Joan de Cornudell. És documentada per primer cop l’any 938, quan l’abadessa Emma, de St. Joan de les Abadesses, va comprar terres dins del terme.

Es tracta d’una petita església d’una sola nau allargada amb volta de canó reforçada amb arcs torals de grans dimensions.

Xalet del Clot del Moro

Es tracta d’un edifici modernista, d’arrel gaudiniana, construït l’any 1905 per l’arquitecte Eduard Ferrers Puig, sota la iniciativa d’Eusebi Güell.

L’habitatge, que està situat a l’entrada del complex de l’antiga fàbrica de ciment del Clot del Moro, estava destinat als successius directors de la fàbrica de ciment.

Museu del Ciment

Emplaçat en un entorn natural singular, s’alça espectacular la modernista Fàbrica de Ciment Asland, avui reconvertida en museu. La fàbrica va estar operativa des de l’any 1904 fins a l’any 1975.

Es tracta del primer conjunt industrial cimenter de Catalunya. Actualment, el Museu del Ciment forma part del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Tren turístic del ciment

El traçat recorre l’antiga línia de ferrocarril que enllaçava la Fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà.

Actualment, el recorregut comença als afores de La Pobla de Lillet, fent parada al centre de la població, als Jardins Artigues i al Museu del Ciment del Clot del Moro.

Museu del Pastor

Situat a la part alta del poble, a la plaça del Castell, trobem el Museu del Pastor, que representa un centre de documentació sobre l’ofici del pastor.

Al museu trobarem informació sobre aquest antic ofici, així com un conjunt d’objectes antics, com ara estris, guarniments pels animals i utensilis dels pastors.

Monument al Gos d’Atura

Amb motiu de la commemoració del 25è aniversari del Concurs de Gossos d’Atura de Castellar de n’Hug, que es va fundar l’any 1962, es va alçar el Monument al Gos d’Atura, obra d’Emili Armengol i Abril, l’any 1987.

Podem trobar el monument a l’entrada del poble, just a l’encreuament entre la carretera que ve de La Pobla de Lillet, direcció al Pla d’Anyella, i l’entrada a Castellar de n’Hug.