Fonts del Llobregat

Les Fonts del Llobregat, que neixen a uns 1295 metres d’altitud i donen origen al riu Llobregat, són un dels símbols més destacats de Castellar de n’Hug.

Llobregat prové del llatí rubricatus, que vol dir vermell, fent referència a les aigües vermelloses d’aquest riu. De fet la terra de l’entorn de les Fonts del Llobregat és vermella.

Amb el pas del temps, rubricatus s’hauria deformat en lubricatus, que deriva de lubricus, que vol dir relliscós, fosc o fangós.

Podem visitar el naixement del riu Llobregat a peu, sortint des de la part baixa del poble. Al costat de l’aparcament, surt un camí curt (aproximadament 15 minuts) i ben senyalitzat que ens conduirà fins a les Fonts del Llobregat. On veurem brollar l’aigua entre la roca calcària i la vegetació, sota els cingles del poble.

Podrem admirar la surgència principal, en forma de cascades, gràcies a un mirador. Es tracta d’un espectacle digne de veure tot l’any, però sobretot en època de desglaç, a la primavera, que és quan baixa més aigua. L’aigua que sorgeix d’entre les roques, prové de les pluges i de la neu acumulada durant l’hivern als cims més propers, com ara la Tossa d’Alp i el Puigllançada.

Fotografies de Fonts del Llobregat